Saturday, January 5, 2013

Življenje-smrt-življenje



Preučevanje smrti – nekaterim bi se to utegnilo zdeti neprimerno, morda celo morbidno. Morda. Saj, če nas smrt in vprašanja, ki se porajajo v vezi z njo, ne zanimajo profesionalno (če smo na primer zdravnik, psiholog ali duhovnik), povprečen človek nima nikakršnih nagnjenj, da bi se ukvarjal s tem. Nasprotno, smrt je namreč zelo nezaželen gost v našem svetu. Prinaša nam žalost, ločitve, izgube, bolečino, praznino in še veliko čustev in situacij, ki se bi jim najraje izognili.

Morda bi pa morali preučevati smrt ravno zastran tega. Da se ji izognemo? Morda. Vendar to ni namen tega dela našega programa. Nasprotno. Namen je raziskati vprašanje smrti kot dela življenja, pa ne zaradi tega, da bi se ji izognili, temveč zato, da bi jo mogli ozavestiti in tako tudi doživljati.

Navadili smo se na negativen pristop k smrti, zato moramo sedaj najprej to navado popraviti. Še posebno zato, ker je popolnoma napačna. Naše stališče je, da v smrti ni prav ničesar, česar bi se morali bati, je pa mnogo dejstev, zaradi katerih je o njej vredno vedeti veliko več, kot vemo. Vedenje o smrti in umiranju – prav to je tisti skrivnostni del vseh modrosti, brez katerega vsa druga znanja niso popolna. Če nam namreč ni uspelo globoko v sebi razrešiti vprašanja smrti, potem tudi poglabljanje v življenjske modrosti nima pravih temeljev.

Cilj projekta Življenje – smrt – življenje je osvetlitev procesa umiranja in smrti na način, da na vsak del svojega življenja, tudi na tistega, ki ga imenujemo smrt, zmoremo gledati z radostjo, uživanjem, in kar je morda celo najvažnejše, z mirom. In tako ta projekt omogoča vpogled v praktičen pristop do znanja o smrti.
Če je namreč zaželeno znati živeti tako, da bi užili srečo, je enako potrebno vedeti, kako umirati, da bi bili srečni! Znanje o pravilnem umiranju, prav tako o pomoči umirajočemu ter o lahkotnem in mirnem prehodu iz enega stanja življenja v drugega je lahko povsem praktično. Že s stališča, da bomo prav vsi prej ali kasneje v situaciji, ko bo ob nas kdo umiral ali bomo celo sami umirali, je vrednost in potreba po praktičnem znanju več kot očitna.


DELAVNICA ŽIVLJENJE - SMRT - ŽIVLJENJE

LITERATURA: GOSPODAR SMRTI IN ŽIVLJENJE - SMRT - ŽIVLJENJE

PREGLED TEM (ŽSŽ - KNJIGA IN DELAVNICA)

DIAGRAM: POT DUŠE SKOZI UMIRANJE IN SMRT