Friday, January 4, 2013

Vastu



Osnovni namen vastuja je podpreti kvaliteten, zdrav in »duhoven« način življenja. Vastu je del duhovne poti – tisto »nekaj«, v čemer se razlikuje posvetno  prebivališče od duhovnega. Pri tem nimamo v mislih duhovnega hrama ali ašrama, kajti prav vsaka hiša, vsak prostor v njej lahko postane duhovno prebivališče, če se prilagodi ali še bolje… izgradi v skladu z vastu načeli. Vastu je starodavna veščina prilagajanja stavbnih in drugih prostorov naravnim zakonom, in to na način, da delujejo ugodno na zdravje, ustvarjanje, blagostanje in srečo njihovih prebivalcev.

Beseda »vastu« pomeni prebivališče, znanje o tem pa se imenuje »vastu vidja« ali znanje o stanovanju. Vastu vidja nam omogoča izvajanje malih sprememb v stanovanju ali na delovnem mestu in tako lahko na ta način uskladimo prostor z načeli tega starodavnega znanja.  Osnovno načelo vastuja je povezanost med makrokozmosom in mikrokozmosom. Makrokozmos je vesolje, mikrokozmos pa človek. Skladnost med njima se odraža kot stanje ravnovesja, obilja in zdravja. V tem smislu je vastu povezan z drugimi znanji, kot so ajurveda, ghandharvaveda, prav posebno pa jyotish (indijska astrologija).

Ajurveda obnavlja skladnost in varuje telo pred neravnovesjem. Veda Gandharva obnavlja skladnost  in izpostavlja naša čutila harmoniji in tonom, ki odsevajo naravne zakone. Jyotish obnavlja skladnost  na način, da nas usmerja v postopke, s katerimi izravnavamo naš karmični dolg in življenjske naloge. Prav tako vastu obnavlja skladnost med makrokozmosom in mikrokozmosom, in sicer tako, da nam razlaga, v kakšnem domu bi naj živeli in kakšno bi naj bilo naše neposredno okolje.

Lahko bi rekli, da je vastu neke vrste medicina za zgradbe. Ob tem, da nas poučuje, kako izgraditi stanovanja in hiše v skladu z naravnimi zakonitostmi, nam daje tudi napotke o tem, kako popraviti napake v že obstoječih stavbah. V luči vastu vidje postaja kultura stanovanja mnogo več od estetskega užitka, postaja del našega dela na sebi in hkrati sredstvo za naprednejšo kvaliteto življenja, uspeha in ustvarjanja sreče.

Vastu trdi, da ima prostor, v katerem živimo, močan vpliv na poudarek naših notranjih potencialov, kakor tudi na njihovo zatiranje in onemogočanje. Prav tako trdi, da lahko prostor in njegova oblika, orientacija in ureditev vplivajo na naše zdravje, lahko povečajo ali zmanjšajo celo našo zmožnost zaslužka, lahko pozitivno ali negativno vplivajo na našo ustvarjalnost, lahko izboljšajo ali poslabšajo naše medsebojne odnose, lahko pospešijo ali zavrejo napredek naše osebne rasti. Z drugimi besedami, prostor, v katerem živimo, ima močan vpliv na vsak del našega življenja.

V praksi lahko vastu »uporabite« kot obliko osebnega svetovanja, seminarja ali enostavno preko vastu ukrepov  pri popravljanju obstoječega stanja. Prav tako obstaja možnost šolanja za vastu praktika, vendar je zaradi vitalne povezave med vastu in jyotishem pogoj za to vsaj leto dni študija jyotisha (znotraj sistema DA).


VASTU SVETOVANJA

UKREPI "POPRAVLJANJA" OBSTOJEČEGA

VASTU JANTRE

VASTU VIKEND SEMINAR

IZOBRAŽEVANJE ZA VASTU PRAKTIKE

VASTU PRIMER MANSARDNEGA STANOVANJA

VASTU PRIMER: JEDILNICA